Млади доброволци и ветерани се присъединяват към Украйна във войната с Русия. 

Украинското правителство твърди, че около 20 000 чужденци от 52 нации вече са се присъединили към Чуждестранния легион за защита на Украйна. 31% от тях са американски граждани, следват британците с 18%, близо 7 на 100 са германците, а на четвърто място с 4,7 % са канадците.

Любопитно е сравнението, което британските медии правят, посочвайки, че това е най-значителната международна бригада след тази в гражданската война в Испания, когато доброволци, включително леви интелектуалци, се биеха в организирани от комунисти военни части между 1936 г. и 1938 г. в подкрепа на правителството на народния фронт в Испания.

Великобритания предупреди гражданите си, че тези, които предприемат пътувания до Източна Украйна с цел "да се бият или да подпомогнат други, участващи в конфликта", могат да подлежат на съдебно преследване след завръщането си обратно.

По-рано външният министър Лиз Тръс заяви, че подкрепя всеки британски гражданин, който пожелае да отиде да се бие в Украйна. Правителството обаче по-късно поясни, че Форин офис съветва да не се пътува до страната. Това предизвика малък скандал, но той бързо беше потушен след като от Министерството на отбраната заявиха, че присъединяването към сраженията може да се окаже против закона и завърналите се могат да бъдат съдени.

Според различни източници десетки бивши войници от елитния парашутен полк на британската армия са достигнали до Украйна. Сред тях има ветерани от различни войни. Много снайперисти и професионално обучени военни специалисти.

Във "Фейсбук" има много групи, които споделят съвети за това, как може да се стане член на този чуждестранен легион, но всички водят към официален сайт на украинското правителство, в който са описани всички стъпки за това как може да се присъедините към отряда.

Всички доброволци подписват договор с прозападното правителство на Киев. След това те се разпределят в групи за обучение, където се оценява професионалния им опит.

Много от британските доброволци вероятно използват добре познато въоръжение от работата си.

Преди нахлуването на Русия в Украйна Великобритания достави 2000 леки противотанкови ракети. Сега ще изпрати още 1615. Лекото противотанково оръжие от ново  поколение (NLAW), което Обединеното кралство достави на Украйна, се превърна в хит и се  разпространява в клипове в  TikTok. Видео показва изстрелване на ракета от покрива на летище в град Николаев, което унищожава руски танк.

Освен чужденците вече стана ясно, че 66 000 украинци са се завърнали у дома от чужбина, за да се бият срещу руското настъпление. Според военни специалисти това е еквивалент на 12 бригади.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!