Кметът на Москва Сергей Собянин връчи днес орден на ветеран от Втората световна война, който му е бил присъден още през 1944 г.

Церемонията се е състояла в Болшой театър в рамките на среща на московския градоначалник с ветерани от Втората световна война и на нея са присъствали хиляди хора – участници във войната, носители на различни отличия за храброст. Срещата е организирана в навечерието на 9 май – годишнината от победата над Германия.

Награденият Иван Чистяков е бил командир на стрелково отделение по време на отбраната на Москва, участвал е в битката за Курската дъга, превземането на Сталинград, кампаниите на Червената армия в Румъния и Унгария.

Ветеранът е бил награден с орден „за отбраната на Москва” с указ на Върховният президиум на СССР на 1 май 1944 г., но този орден му е бил връчен едва днес. На церемонията ветеранът е получил и паметна плоча „70 години от битката за Москва”

РИА „Новости” не съобщава подробности за причините, които са наложили отлагането на връчването на ордена на Иван Чистяков, както и на каква възраст е той в момента. В русия все още живеят около 189 000 ветерани от Втората световна война, припомня агенцията.