Шофьорът на автобуса с български туристи, който катастрофира в Египет, твърди, че причината за инцидента е пясък на пътното платно.

Уалид ел Софи, представител на фирмата, заяви, че това е първото провинение на шофьора, откакто работи за тях. „Някои хора казват, че шофьорът е карал твърде бързо, други – че не е успял да овладее автобуса. Полицията разследва“, обясни представителят.

Ел Софи добави, че водачът на автобуса е задържан от полицията и ще остане в ареста докато не се изяснят обстоятелствата за инцидента. „Ако е виновен, ще остане в ареста, ако не – ще го пуснат“.

„Шофьорът е задържан в полицейския участък и не може да говорим с него – каза Ел Софи. – Това тук е нормална практика. Тече полицейско разследване, което проверява дали е допуснал грешка, дали наистина е карал бързо“.

Шофьорът също е пострадал, но леко. Той е успял да говори със свои колеги от египетската фирма, пред които е обяснил, че причината за инцидента е пясък на пътя.

„Той е казал, че е имало пясък на пътя, а това е магистрала и там се кара сравнително бързо, така че, ако е имало пясък, това със сигурност е повлияло на шофирането – посочи Ел Софи. – Шофьорът твърди, че този пясък е причината да се стигне до катастрофата. Ние не сме сигурни в това. Последната дума е на полицията“.

Ако се докаже вина на шофьора, той ще бъде уволнен. Със сигурност ще има обвинение и от страна на държавата, уточни Ел Софи.

Петима българи са в болница, те са със счупвания на крайници, натъртвания, охлузвания. Трима с фрактури на крайниците вече са оперирани. 

Шестима наши сънародници са заявили желание да се върнат в България, но това може да стане най-рано след ден. Останалите продължават екскурзията си.

Туроператорът ползва местна фирма за транспортните услуги. Шофьорът е бил египтянин. Фирмата, която е наш партньор, се казва „Трафко“ и е най-голямата фирма в Египет, каза управителят Горчо Пасев.

Застрахователят ще поеме всички разходи в болницата. От туроператора обещаха и съдействие, ако пострадалите решат да заведат дела.

Вижте повече във видеото.

По темата работиха Мария Ванкова и Нели Тодорова