Венецуела връща посланиците си в европейските страни, които изтегли след инцидента със самолета на боливийския президент Ево Моралес в началото на месеца, съобщи Външното министерство на страната, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Правителството на Венецуела взе под внимание решението на боливийското правителство, което прие извиненията на европейските страни за недопустимата акция, попречила на 2 юли на Ево Моралес да продължи полета си за Ла Пас, посочва в изявление министерството.

Отчитайки тези обстоятелства венецуелското правителство реши да върне посланиците си в Испания, Португалия, Франция и Италия при условие, че тази ситуация, представляваща нарушение на международното право, никога повече не се повтаря, се казва в изявлението.

Самолетът, с който президентът на Боливия се връщаше на 2 юли в родината от московски форум на страните износителки на газ, беше принуден да направи непредвидено кацане на летището във Виена. Това стана, след като Испания, Италия, Португалия и Франция отказаха самолетът да премине през въздушното им пространство заради подозрения, че на борда му се намира бившият сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън.

След инцидента Боливия повика за консултации посланиците си от четирите европейски страни, а в знак на солидарност същото направи и Венецуела.