Двама съдии, определени от парламента на Венецуела да заемат длъжности във Върховния съд, потърсиха закрила в посолството на Чили в Каракас, съобщи чилийският външен министър Ералдо Муньос, цитиран от ДПА.

Беатрис Руис Марин и Хосе Нуньес Сифонтес са гости на посолството и ако поискат, ще получат убежище, написа Муньос в „Туитър“.

Друг съдия поиска убежище в посолството в събота.

Тримата са част от група от 33 върховни съдии, които положиха клетва на 21 юли пред венецуелския парламент, в който мнозинство има опозицията.

В неделя във Венецуела бяха произведени избори за Учредително събрание, което да пренапише конституцията. Опозицията предупреждава, че главната цел на събранието ще бъде да разпусне парламента.

Същеврeменно Европейският съюз заяви, че обмисля мерки в отговор на повишаването на напрежението във Венецуела след арестуването на двама водещи критици на президента Николас Мадуро, посочва Ройтерс.

„Водят се консултации с държавите членки, за да се осигури подходящ и съгласуван отговор на ЕС. Очевидно се обсъжда цял спектър от действия“, каза говорителка на Европейската комисия.

Използвани са материали на БТА