Магазините във Венецуела днес приличат на българските супермаркети от 90-те години. Рафтовете са полупразни, а основни стоки постоянно липсват. Властите постоянно се борят с опитите на хората да се презапасяват, а и на спекулантите да купуват големи количества, които да препродават на черния пазар.

През януари държавата разпореди на венецуелците да ходят до супера само с лична карта. Тя се представя на касиера и едва тогава се извършва продажбата на дадена стока. Разбира се, след поне няколко часа чакане. Чака се за всичко - от тоалетна хартия, през сапун, шампоан, та чак до захар, която би трябвало да се намира в изобилие на тези географски ширини. Спекулата и дефицитът обаче не спират.

Новата идея на президента Николас Мадуро е за въвеждане на скенери за пръстови отпечатъци на касите в супермаркетите. Мадуро се закани да купи и инсталира в най-близко бъдеще 20 000 подобни устройства.

Венецуела изпитва постоянен недостиг на ключови стоки. Това до голяма степен се дължи на обтегнатите отношения между Каракас и Вашингтон. Наскоро Съединените щати въведоха нови санкции срещу Венецуела и я определиха като опасност за националната сигурност на Америка.

Доскоро венецуелските власти успяваха да овладеят ситуацията, тъй като са една от най-големите страни-износителки на петрол в света. Ниските цени на черното злато в последните месеци обаче нанасят сериозен удар върху политическата стабилност.

Последни социологически проучвания сочат, че популярността на президента Николас Мадуро е около 20 процента. Съобщенията за протести срещу него се появяват все по-често в новините.