ЕС и Великобритания са допуснали "катастрофални" грешки в управлението на украинската криза, в която са влезли "като сомнамбули". Това заявява в публикуван днес доклад комисия на британския парламент, предаде Франс прес.

Външнополитическата комисия в Камарата на лордовете отправя тези критики в момент, когато многобройни нарушения застрашават спирането на огъня между силите на Киев и бунтовниците в Източна Украйна.

Киев и Западът обвиняват Русия, че въоръжава отцепниците и изпраща войници в Украйна, което Москва редовно отрича, посочва агенцията. Според парламентарната комисия, "ЕС и съответно Обединеното кралство влязоха в тази криза като сомнамбули", заяви нейният председател Кристофър Тугендхат.

"Липсата на мощен аналитичен капацитет в Обединеното кралство и в ЕС като цяло доведе до катастрофална грешка в оценките за атмосферата през периода отпреди кризата", каза той.

Лордовете смятат пропуските на британската дипломация за особено плачевни, доколкото кралството е сред четирите държави, подписали през 1994 г. Будапещенския меморандум, гарантиращ териториалната цялост на Украйна, отбелязва в материал за доклада Би Би Си.

Според документа, отношенията между ЕС и Москва дълго време са били базирани на "оптимистичната предпоставка", че Русия е поела път, водещ към повече демокрация, изтъква АФП.

Комисията твърди, че спадът в равнището на експертния анализ по въпроси, свързани с Русия, в британското външнополитическо ведомство и сред европейските дипломати е станал пречка да се разработи "авторитетен отговор".

Докладът на комисията е последният, свързан с темата удар върху администрацията на премиера Камерън, след като външната му политика бе наречена "неподходяща" от генерал Ричард Ширеф, най-високопоставения британски командващ в НАТО до миналия март.

Външното министерство в Лондон обаче отхвърли тези критики. "Обединеното кралство игра първостепенна роля в усилията, подкрепящи правото на Украйна да решава собственото си бъдеще, издействайки ЕС да наложи строги санкции на Русия, която се стреми да диктува избираните от нея варианти", заяви говорителка на Форин офис.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната