Обединеното кралство обвинява Руската служба за сигурност, че е водила продължителна кампания за киберхакерство срещу политици и други лица от обществения живот.

Правителството на Великобритания каза, че група е откраднала данни чрез кибератаки, които по-късно бяха оповестени публично, включително и материали, свързани с изборите през 2019 г.

Русия многократно е отричала твърденията да е замесена в подобни дейности.

Британският външен министър Дейвид Камерън заяви, че действията на групата са "напълно неприемливи".

"Въпреки многократните им усилия, те се провалиха. Ние ще продължим да работим заедно с нашите съюзници, за да разкрием руската тайна кибернетична дейност и да потърсим отговорност от Русия за нейните действия", каза бившият премиер.

Руският посланик във Великобритания е бил призован и две лица са били санкционирани, като едно от тях е действащ офицер от Руската служба за сигурност.

Групата е обвинена в извършване на стотици целенасочени хакерски атаки срещу политици, държавни служители, работещи за мозъчни тръстове, журналисти, академици и други. Те са се насочвали главно към личните имейли на лица след задълбочено проучване и създаване на фалшиви акаунти.

Сред атакуваните е и великобританският депутат Стюарт Макдоналд, който каза пред Би Би Си през февруари, че имейлите му са били откраднати.