Великобритания отчита силен спад на случаите на новия коронавирус от януари насам, сочи ново проучване.

Според Имперския колеж в Лондон новите инфекции са спаднали с две-трети в цяла Англия от началото на настоящия локдаун, като за Лондон те са намалели с 80%. Данните са подобни като тези през септември 2020 г.

Учените посочват, че тези данни са предварителни и са на базата на повече от 85 000 теста за коронавирус. Според тях социалната дистанция и сериозните мерки дават резултат.

Проф. Пол Елиът определи резултатите като „изключително окуражаващи“.

За 17 февруари на територията на Великобритания са регистрирани 12 718 нови случая на коронавирус, което се равнява на намаление с 24% спрямо предходните седем дни.

Според изследователския екип на Имперския колеж от началото на февруари около 0,51% от хората са дали положителни проби за новия коронавирус в сравнение с 1,57% в началото на януари. За Лондон позитивните тестове са паднали от 2,83% до 0,54% в рамките на шест седмици.

Авторът на проучването проф. Стивън Райли определи спадът в Лондон като драматичен и заяви, че тези резултати са „значително по-добри от очакваното“.

Според проучването репродуктивното число на вируса на територията на Великобритания в момента е около 0,72. Въпреки това в болниците в цялата страна са хоспитализирани повече от 20 000 души с коронавирус.

Според данните на Националната здравна служба на Великобритания 80% от леглата за критично болни са заети.