Икономиката на Обединеното кралство официално е в рецесия и се е свила най-много в сравнение с останалите западни държави през второто тримесечие. Това е и най-дълбоката рецесия на Острова от започването на този вид статистика през 1955 г.

Отрицателният прираст на БВП за второто тримесечие във Великобритания е 20,4% според данни на държавната статистическа агенция. Втора по икономически спад се нарежда Испания с -18,5%, а Франция е трета с -13,8% сред страните, които са публикували данните си за същия период, по данни на „Уолстрийт джърнал“.

Няколко са факторите за дълбоката рецесия в Обединеното кралство. Първо, за разлика от финансовата криза през 2008-2009 г., COVID кризата засегна сериозно всички сектори на икономиката. Най-сериозно засегнатият от пандемията отрасъл на услугите също така е с по-голям дял от БВП на страната, коментират анализатори пред „Файненшъл таймс“.

Освен това, Великобритания затегна мерките си и започна рестартирането на икономиката по-късно от останалите европейски държави. 

Възможно е рецесията да е дълбока, но краткотрайна. През юни на Острова започна облекчаването на ограничителните мерки за справяне с разпространението на COVID-19. Статистическите проучвания сочат, че вече се наблюдава възстановяване на икономическата активност с 8,7% прираст за юни.

Въпреки че това са обнадеждаващи новини, британката икономика е със значително по-лоши показатели в сравнение с периода преди пандемията и е изправена пред множество предизвикателства. „Банк ъф Ингланд“, например, подчертава сериозния проблем с безработицата, който се очаква да се задълбочи при спирането на държавните помощи към края на годината.

Освен от икономическата, Великобритания е и най-сериозно засегнатата държава в Европа от здравната криза, причинена от коронавируса, с най-висок брой смъртни случаи. Тя се нарежда на четвърто място в света след големи държави като САЩ, Бразилия и Мексико.