Обединеното кралство одобри за ползване ваксината за COVID-19 на „Пфайзер“ и „Бионтех“, предаде "Ройтерс". Великобритания е първата държава в света, която предприема този ход и се очаква първите 800 хил. дози да пристигнат на Острова до няколко дни. 

Британският медицински регулатор смята, че ваксината, която предлага защита до 95% срещу разболяване от COVID-19, може да започне да се използва веднага.

Имунизацията в началото ще обхване приоритетните групи. Това са хората на първа линия и попадащите в рискови категории - хората, работещи в домовете за възрастни, живеещите в тях, останалите граждани на възраст над 80 г. и други здравни и социални работници.

Великобритания вече е поръчала 40 милиона дози, които стигат за ваксинирането на 20 милиона души, тъй като се поставят на два пъти. Първите 10 млн. дози се очакват в страната съвсем скоро, като първата доставка ще е в следващите дни.

Това е най-бързо създадената ваксина – от замисъл до изпълнение. За нейната поява бяха нужни само 10 месеца.

Здравният секретар на Великобритания Мат Ханкок написа в „Туитър“, че помощта идва.

„Помощта идва. Готови сме да започнем ваксинирането още в началото на следващата седмица“, пише той.

Около 50 болници на територията на Обединеното кралство са готови да започнат да поставят новата ваксина. В момента се прави организация и за големи конферентни зали, в които да се създадат временни лаборатории, за да могат да поемат наплива.

Въпреки това здравните власти на Великобритания подчертават, че ваксинацията не трябва да отменя спазването на противоепидемичните мерки. Те призоваха гражданите да продължат да спазват правилата.

Какво представлява ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“

Новият препарат е т.нар. mRNA ваксина. Тя съдържа малки фрагменти от генетичния код на коронавируса, които ще обучат организма ни да се бори с COVID-19 и да изгради имунитет.

До момента mRNA ваксина никога не е одобрявана за масово поставяне върху хора, макар много да са били инжектирани с такива по време на клинични проучвания.

Препаратът трябва да се съхранява при -70 градуса по Целзий и да се транспортира в специални кутии, които да поддържат температурата му. Веднъж доставена, дозите могат да преседят до пет дни в хладилник.

Ваксината се състои от две инжекции, които трябва да се поставят с интервал от 21 дни.

Кой ще я получи първи?

Експертите във Великобритания вече са начертали план кой първи ще получи ваксината.

В първите седмици тя ще бъде поставена на рискови групи – медици и служители в домове за възрастни хора, след което ще бъде инжектирана на над 80-годишните жители на Великобритания.

Масовата ваксинация на всички над 50-годишна възраст, както и на по-млади и тези със съпътстващи заболявания, ще започне вероятно през 2021 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!