Великобритания отмени т. нар. светофарна система за влизане на Острова, касаеща противоепидемичните мерки.

Отпадат трите категории за влизане и остават само две.
Червената зона включва високорискови страни, а зелената – всички останали държави.

От днес напълно ваксинираните пътници няма да се налага да правят тест преди пътуването от страна, която не е в червения списък.

От днес на напълно ваксинираните пътници няма да се налага да правят тест преди пътуването от страна, която не е в червения списък. За тях ще се изисква тест на втория ден след пристигането на британска територия.

Те ще трябва да попълват и декларация за локализиране преди пътуването. В края на този месец освен това изискваният PCR тест на втория ден след пристигането за напълно ваксинираните, който е по-скъп, ще бъде заменен с антигенен тест, който е по-евтин.

Пътниците, които се окажат с положителен резултат от теста на втория ден, ще се наложи да се изолират и да си направят и PCR тест, без да плащат допълнително.

Неваксинираните пътници от страните, които не са в червения списък, ще трябва да си направят тест преди пътуването, а освен това да имат и предварително поръчани и заплатени тестове за втория и осмия ден от пътуването.

За неваксинираните пътници ще има и 10-дневна самоизолация, но те ще имат възможност да се освобождават от нея, като си направят изследване на петия ден от нея.