От 4 октомври отпада т.н. "светофарна система" за влизане във Великобритания. Според нея страните по света досега се подреждаха в три категории - зелена, оранжева и червена.

Правилата за влизане от различните категории варираха от задължителна карантина за сметка на пътуващите в определен от властите хотел, до влизане с тест и без самоизолация за ваксинираните.

Броят на изискваните тестове варираха. Най-объркващи бяха правилата за пристигане от оранжевата зона, които варираха в зависимост от това дали човек е напълно ваксиниран срещу коронавируса или не.

Сега според промените оранжевата категория напълно отпада. Категориите вече остават две. Първата е червена, която включва няколко високорискови страни. А втората включва всички останали държави.

От днес напълно ваксинираните пътници няма да се налага да правят тест преди пътуването от страна, която не е в червения списък. За тях ще се изисква тест на втория ден след пристигането на британска територия.

Те ще трябва да попълват и декларация за локализиране преди пътуването. В края на този месец освен това изискваният PCR тест на втория ден след пристигането за напълно ваксинираните, ще бъде заменен с антигенен тест. Пътниците, които се окажат с положителен резултат от теста на втория ден, ще се наложи да се изолират. 

Неваксинираните пътници от страните, които не са в червения списък, ще трябва да си направят PCR или антигенен тест преди пътуването, а освен това да имат и предварително поръчани и заплатени тестове за втория и осмия ден от пътуването.

За неваксинираните пътници ще има и десетдневна самоизолация, но те ще имат възможност да се освобождават от нея, като си направят тест на петия ден от нея.

За влизане от страните от червения списък си остава изискването за карантина в специално предназначен от властите хотел за сметка на пътуващия, както и резервиране на пакет от два теста.

БТА