Великобритания категорично отхвърли каквото и да било сътрудничество с Русия за разследването на случая „Скрипал”, предаде Асошиейтед прес.

„Предложението на Русия за съвместно разследване относно инцидента в Солсбъри е извратено, това е тактика за отклоняване на вниманието”, категорични бяха от британската делегация в Организацията за забрана на химическите оръжия.

Според тях по този начин Москва се опитва да избегне въпросите, на които руските власти трябва да отговорят.

Заседанието на Изпълнителния съвет на организацията за забрана на химическите оръжия се проведе в централата в Хага. Представителят на България, която председателства Съвета на Европейски съюз, представи отказа на 28-те страни от проектодекларацията, в която Русия иска общо разследване.

ОЗХО по същество отговори само на един от въпросите на Русия по случая "Скрипал", каза за ТАСС руското представителство в организацията.

Москва поиска да бъде свикано открито заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да бъдат обсъдени обвиненията на Лондон.

Президентът Владимир Путин разкритикува Запада. „Не очакваме нищо. Чакаме здравият разум най-после да възтържествува, а международните отношения да се нормализират”, заяви той.

Германия призова Европа за единство по случая Скрипал. „Споделяме мнението на Великобритания, че най-вероятно Русия е отговорна за атаката и по наше мнение няма друго правдоподобно обяснение”, коментира Улрике Демер, говорител на германското правителство.
 
Организацията за забрана на химическите оръжия заяви, че ще получи в началото на следващата седмица резултатите от анализите на проби от веществото, с което бяха отровени Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.