Митническите отношения между ЕС и Великобритания след брекзит да са такива, че реално да не съществува митническа граница – това е предложението на британските власти в началото на преговорите за това какво ще се случва след раздялата с общността, съобщиха от посолството на страната в София.

Първият от поредицата доклади за бъдещите митнически отношения говори за „силната начална позиция на Великобритания” и предлага „митнически изисквания, които създават минимални проблеми” чрез продължаване на част от съществуващите договорености с ЕС.

Посочва се необходимостта от нов тип партньорство с Брюксел „като променим подхода си към митническата граница по такъв начин, че да отпадне необходимостта от митническа граница Великобритания-ЕС”. Като вариант за постигане на това се предлага Обединеното кралство да приеме същите изисквания за внос от трети страни, каквито са в сила и в Европейския съюз.

Авторите на доклада посочват, че тясно асоцииране с Митническия съюз на ЕС за ограничен период от време би намалило до минимум затрудненията за бизнеса.

„Докато напускаме ЕС и установяваме независима търговска политика, правителството ще постави приоритет върху осигуряването на това бизнесът и потребителите в Обединеното кралство и ЕС да могат да продължат да търгуват свободно помежду си като част от ново споразумение за свободна търговия”, отбеляза министърът на международната търговия Лиъм Фокс.