Великобритания съобщи днес, че ще изпрати експерти, които да помогнат на Украйна при събирането на доказателства и разследването на военни престъпления. Те ще пристигнат в Полша в началото на май, предаде Ройтерс.

Украйна разследва около 7600 потенциални военни престъпления и най-малко 500 заподозрени след началото на руската инвазия на 24 февруари.

"Русия донесе варварство в Украйна и извърши отвратителни зверства, включително срещу жени. Британският експертен опит ще помогне да бъде разкрита истината и режимът на (руския президент Владимир) Путин да понесе отговорност за действията си", заяви външният министър Лиз Тръс.

Информацията беше обявена в момент, когато Тръс отпътува за Хага, за да се срещне с председателя на Международния наказателен съд съдия Пьотър Хофмански и нейния колега от Нидерландия Вопке Хукстра.

"Екипът от специалисти ще помага на украинското правителство, докато то събира доказателства и разследва военни престъпления, и ще включва експерти по свързано с конфликти сексуално насилие", се казва в изявление на британското външно министерство.