Пратеникът на ООН и Арабската лига за Сирия Кофи Анан призова президента Башар Асад и неговите противници да прекратят кръвопролитията и да потърсят политическо решение, но с това само си навлече гневни порицания от страна на дисидентите.

Представители на сирийската опозиция реагираха на призива с изумление и заявиха, че репресиите на правителството са унищожили всички изгледи за постигането на споразумение. Над 7500 души бяха убити в продължаващото цяла година насилие срещу противниците на Асад, сочат данните на ООН.

„Отхвърляме какъвто и да е диалог, докато танковете бомбардират нашите градове, снайперистите стрелят по нашите жени и деца и голяма част от районите на страната са откъснати от света - без ток, без комуникации и без вода", заяви Хади Абдула от град Хомс.

Според анализатори на ситуацията в Близкия изток опозиционерите на режима в Дамаск се чувстват една идея по-силни, след като представител на властта подаде оставка и официално обяви, че минава на тяхна страна. Става въпрос за зам.-министъра на петрола в Сирия Абдо Хусамедин, който определи управлението на Асад като "брутален режим".