Швейцарски инженери представиха четириног робот, който може да кара кънки. Те направиха демонстрацията на Международния икономически форум в Давос.

 

Благодарение на специален софтуер учените достигнали до етап, в който започват да създават ходещи роботи с активни и пасивни колелца на крайниците, пише nplus1.ru.

После те решили да пробват да приспособят един от тези роботи към кънките на лед. Те сложили вместо колела кънки и след кратко обучение роботът се научил да се плъзга, като може да завива наляво и надясно.

 

Роботите навлизат в ежедневието ни все повече. Вече има такива, които заместват и сервитьорите. В Будапеща например те не само обслужват клиентите, но пеят и танцуват.

А има и по-сериозно приложение на изкуствения интелект – миналата година стана ясно, че автоматизирана система за граничен контрол с впечатляващ арсенал от функционалности ще бъде изпробвана по външните граници на Европейския съюз. Тя ще може дори да провежда „разпит” на пътуващите и идентифициране на техни неверни твърдения, за да реши кой да влезе и кой не в Евросъюза.