Тереза Мей ще се опита да предоговори сделката за брекзит, но датата, на която Великобритания трябва да напусне Европейския съюз, остава 29 март. Това решиха британските депутати в ключов вот за бъдещето на брекзит.

Експертите в Лондон очакваха още една съкрушителна загуба за Тереза Мей, а вместо това тя отбеляза победа. Но временна. Мнозина вече прогнозират, че глътката въздух за британския парламент ще е много кратка.

Британските депутати имаха рядката възможност да променят курса на брекзит, но не го направиха. И така шоуто по „развода” на Лондон с Брюксел продължава. Лидерите на Европейския съюз вече отхвърлиха възможността за предоговаряне на сделката за брекзит.

Снимка: Reuters

Тереза Мей получи мандат да се върне в Брюксел, за да се опита да договори алтернативен план за ирландската граница.

„Сега ще придвижим този мандат напред и ще търсим законово обвързани промени на споразумението за оттегляне”, отбеляза британският премиер.

Оставащата след вота неизвестност допълнително разпали страстите на Острова.  

Снимка: Reuters

Идеята за отлагане на брекзит беше отхвърлена. Гласувано беше да се предотврати брекзит без сделка, но вотът няма обвързващ характер. Въпреки това лидерът на опозицията Джереми Корбин заяви, че депутатите са изпратили ясно послание и той ще се срещне с Тереза Мей, за да обсъди следващите стъпки – нещо, което досега категорично отхвърляше.

Очаква се Мей да продължи и преговорите с европейските лидери в следващите дни. По думите ѝ – с двойно повече усилия за постигане на нова сделка.

А в кулоарите на британския парламент се говори за нова дата за гласуване на споразумението – 13 февруари.