Яростни спорове предизвика възгласа „Хайл Хитлер”, прокънтял в гръцкия парламент в петък. Въпреки че авторът му беше посочен в първоначалната информация, все още не е съвсем ясно кой всъщност го е изрекъл, предаде АФП, цитирайки публикации в местни медии.

Викът, повторен три пъти, ясно се чува на аудиозаписа на парламентарното заседание, докато всички депутати на неонацистката партия „Златна зора” напускат залата в знак на протест срещу отстраняването на един от техните членове за обида към други депутати.

Най-напред медиите смятаха, че възгласите идват от говорителя на парламентарната група на „Златна зора” Христос Папас, който е един от главните й идеолози.
Крайнодясната партия обаче опроверга това и заяви, че възгласите – точно обратно – са отправени от депутата от радикалната левица „Сириза” и бивш актьор Георгиос Панцас.

Самият Панцас направи признание, че е произнесъл думите, но с ироничен тон: „Не бях в залата. Докато се готвех да вляза, чух да се вика „Хайл Хитлер!" и отговорих: „Махайте се и Хайл Хитлер", разказа той пред телевизия Скай.

В ретранскрипцията на заседанието може да се прочете, че Панцас е казал на депутат от „Златна зора”: „Извадете си автоматите и ни застреляйте. Хайл Хитлер!"

С ксенофобската си и антисемитска реторика и емблема, представляваща гръцки меандър, много сходен с пречупения кръст, партията „Златна зора” влезе за пръв път в гръцкия парламент през 2012 г., като събра 7% от гласовете и вкара 18 депутати.