Държавният департамент на САЩ отново предупреди американските граждани да не пътуват в Косово и Босна и Херцеговина заради повишен риск от тероризъм, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

В интерактивна карта, поместена на сайта на Държавния департамент, Косово и Босна и Херцеговина попадат във втората от общо четири категории на страните в света, определени според рисковете за сигурността. При пътуване в страните от втора категория департаментът препоръчва особена предпазливост и бдителност.

В предупреждението за пътуване в Косово се посочва, че в градовете Косовска Митровица, Лепосавич, Зубин поток и Звечан са възможни "граждански вълнения".

Държавният департамент предупреждава също, че има риск терористични групи от Косово и Босна и Херцеговина да подготвят нападения на Балканите. Тяхна възможна цел могат да бъдат туристически обекти, пазари и търговски центрове, хотели, клубове, религиозни обекти, паркове или големи спортни и културни събития, се казва в предупреждението.

За Босна освен опасност от тероризъм важи и предупреждението за опасност от мини, останали от войната.

България, Македония, Сърбия, Гърция и Албания са поставени в първа категория – страни, където условията за пътуване са нормални и рискът за сигурността е нисък.

В трета и четвърта категория попадат страните с най-висок риск за сигурността, където не се препоръчва пътуване. В трета категория е поставена и Русия, а в последната, четвърта категория са Афганистан, Централноафриканската република, Ирак, Иран, Либия, Мали, Северна Корея, Сомалия, Южен Судан, Сирия и Йемен.