Вариантът на коронавируса, открит в Ботсвана и още няколко държави по света, е най-мутиралият и най-значимият до момента от началото на пандемията, смятат учените.

Вариант В.1.1.529 вероятно ще получи наименование от гръцката азбука по подобие на познатите вече „Делта“ и „Алфа“.

Новият вид има толкова много мутации, че учените го описват като ужасяващ и най-притеснителния до момента.

Какво знаем до момента?

Необичайното и значимото на този вариант на коронавируса е огромният брой мутации, които учените са открили. Общо те са около 50, като повече от 30 са само на шиповидния протеин – мястото, към което настоящите ваксини са насочени, за да предотвратят заболяване.

При по-подробно разглеждане на шиповидния протеин са открити 10 мутации на върха на шиповидния протеин, като за сравнение – при изключително заразният „Делта“ вариант мутациите на върха са само две.

Според учените този брой мутации вероятно са дошли само от един болен пациент, който не е успял да пребори COVID-19.

Трябва ли да се притесняваме?

Учени от цял свят са в надпревара с времето, за да установят колко заразен е новият вариант на коронавируса и дали причинява по-тежко заболяване. В същото време отбелязват, че много мутации не означава автоматично, че вирусът е по-опасен.

Главното притеснение е, че този вариант драстично се различава от оригиналния „Алфа“ вариант от Ухан, върху който са разработени всички познати ваксини. Това означава, че ако мутациите позволяват, имунитетът от ваксините ще може да бъде пробит.

В същото време учените отбелязват, че от всички варианти до момента има примери за такива, които първоначално са изглеждали опасни, но по-късно се е разбрало, че не са. Например вариант „Бета“ беше на първо място в списъка с притеснителните варианти в началото на 2020 г., но тъй като „Делта“ се разпространява по-бързо, „Бета“ беше „погълнат“ и изчезна.

Къде е открит до момента?

Новият вариант до момента е доказан при 77 случая в Южна Африка, 4 в Ботсвана и един в Хонконг, който е директно свързан с пътуване до Южна Африка. В същото време учените отбелязват, че случаите вероятно са много повече, защото още при тестване може да бъде засечен.

Тестването за коронавирус проверява за наличието на три генетични маркера. Единият от тях – S маркерът липсва в резултатите на варианта от Ботсвана.

Обнадеждаващи новини

Макар картинката да звучи мрачно, учените успокояват – до момента не е потвърдено дали новият вариант е по-заразен, по-опасен.

Дали успява да избегне имунитета от ваксините също не е ясно, тъй като държавите, в които се разпространява най-много – тези в Южна Африка имат изключително ниско покритие на ваксинация, едва 24%.