Върховният съд на Чехия нанесе удар по основната част от обвиненията срещу трима бивши депутати, замесени в корупционния скандал, заради който бившият премиер Петър Нечас подаде оставка миналия месец, предаде БТА, позовавайки се на „Ройтерс” и ИТАР-ТАСС.

Върховният съд постанови, че бившите депутати Марек Шнайдер, Петър Тлухорж и Иван Фукса, които бяха в предварителния арест, имат парламентарен имунитет.

Тримата досега бяха разследвани за това, че са приели постове в държавни компании в замяна на отказ от парламентарен бунт срещу премиера Нечас. Решението на Върховния съд означава, че тримата бивши депутати още тази вечер ще могат да излязат на свобода.

По мнение на следователите корупционния скандал, който предизвика оставката на Нечас, вината на тримата бивши депутати е, че са приели предложението на Нечас да заменят депутатските кресла с високоплатени постове в държавни компании.

Отстраняването на депутатите от парламента беше необходимо на Нечас, за да прокара нов закон за увеличаване на данъка върху доходите, на който се противопоставяха тримата парламентаристи.

Във връзка с корупционната афера са разследвани общо осем души, в това число самият Нечас и бившата началничка на кабинета му Яна Нагиова. Корупционната афера породи политическа криза, която се задълбочи заради споровете между партиите за назначаването на ново правителство.

Чешката конституция забранява съдебно преследване на депутати във връзка с гласуване или други политически действия в парламента. За други престъпления техният имунитет трябва да
бъде снет от парламента.

Имунитетът на депутатите изтича с депутатския им мандат, припомня „Ройтерс”. Точно на това разчитаха следователите по случая с Нечас. Те настояват парламентът да снеме имунитета на Нечас, за да бъде официално обвинен във връзка с корупционния скандал. Парламентът може да постави този въпрос на гласуване още утре, посочва агенцията.

Яна Нагиова, с която Нечас има връзка, вече е обвинена, че е уредила сделката с тримата депутати. Тя е обвинена също, че незаконно е поискала военното разузнаване да следи съпругата на Нечас, с която той се разведе неотдавна.

На фона на политическата криза новото чешко правителство на Иржи Руснок, назначено от президента Милош Земан, увеличи минималната работна заплата. Съгласно правителственото решение заплатата се увеличава с 500 крони месечно до 8500 крони (1 евро се разменя за 26 чешки крони). Това е първото повишаване от 2007 г. Минимална заплата получават около 120 000 души от 10,5-те милиона чехи.