България ще присъства в серия от дебати в идните дни в основните европейски институции.

Темите са върховенство на закона и обвързването му с европейските фондове, спазване на принципите на правовата държава, свобода на медиите.

Докладът на ЕК за върховенството на закона вероятно ще има отделни части за всяка страна членка със съответните забележки. Очаква се той да бъде представен точно след седмица. Реакциите след него още няма да са заглъхнали и още на следващия ден, 1 октомври, ще започне европейската среща на върха. Веднага след нея, на 5 октомври вечерта, пък е предвиден дебатът в ЕП за върховенството на закона у нас.

Снимка: bTV

Докато това стане акцент в Брюксел, днес друга гореща тема бе на дневен ред. ЕК предложи нова стратегия за миграцията, която от години разединява Съюза. Новото: който не иска да приема мигранти, ще трябва да се заеме с връщането им от Европа по родните им места.

Снимка: bTV

“Тези, които се ангажират с връщането на мигранти от страни членки, търсещи помощ, имат право да избират националности, с които шансът им за успех е най-голям. Ако след 8 месеца обаче мигрантите не са върнати в родните им страни, тогава страната, поела отговорност за тях, е длъжна да ги релокализира на своя територия“, каза Маргаритис Схинас, зам.-председател на ЕК.

Това означава, че вече няма да има квоти. Но тези страни, основно от Централна и Източна Европа, които категорично продължават да отказват мигранти на тяхна територия, сега ще трябва да влязат в ролята на спонсори и организатори за връщането им вкъщи.