Хиляди сърби се събраха и снощи на шествие в центъра на Белград, за да протестират срещу президента Александър Вучич и неговото правителство, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. 

Те скандираха "Предателство" и "Вучич е крадец", съобщава в сайта си опозиционният вестник "Данас", цитиран от ДПА. Множеството поиска медийна свобода, повече демокрация и край на политическите репресии срещу журналисти и представители на опозицията.

Протестите в Сърбия започнаха преди шест седмици след побой над опозиционен политик през ноември. Демонстрантите настояват за повече демокрация и край на политическото насилие в страната.

Това е шеста поредна събота на протести на противници на Вучич в Белград. Демонстрантите преминаха през центъра на града въпреки жестокия студ и заледените улици, посочва АП. Те надуваха свирки и издигаха плакати "Надигни се, Сърбия" и "Започна се".

Снимка: Reuters

Този път демонстрации имаше и в сръбските градове Нови Сад, Крагуевац, Куршумлия, Крушевац, Ужице и Пожега, съобщава държавната телевизия в сайта си.

Местните медии посочват, че Вучич се надява да обедини поддръжниците си по време на посещението на руския президент Владимир Путин идната седмица.

Демонстрантите подозират Александър Вучич в подготвяне на тайно споразумение с Косово, броени дни преди визитата на руския президент Владимир Путин в Сърбия.

Вучич не признава обвиненията на опозицията и дори е готов на предсрочни избори. Към момента партията на президента се радва на подкрепата на 53 на сто от избирателите, а обединение на опозиционните групи би събрало около 15% от вота.