ЕС изнася ваксини за 30 държави по света, сред които Австралия, Аржентина, Чили, Перу, Канада, Япония, Кувейт, Мексико, Южна Корея, Великобритания и САЩ, съобщи говорител на Европейската комисия.

Италия блокира износа на ваксини на „АстраЗенека“ за Австралия. Бяха засегнати 250 000 дози от препарата, на който разчитат много европейски държави за масовата имунизация, сред които и България. През последните седмици стана ясно, че компанията няма да може да изпълни поръчките си за ЕС.

Според говорителят на ЕК след въвеждането на ограничения за износа са били издадени 174 разрешения. Случаят с Италия и Австралия остава единичен.

По думите на говорителя и други държави в Съюза са изразили готовност да предприемат подобна стъпка, но официално искане все още е подавано до комисията.

„ЕК се е свързала с австралийските власти, за да обясни какво е наложило задържането на пратката. Решението на Рим е подкрепено от ЕК, тъй като производителят още не е изпълнил задълженията си по договора за доставка на ваксини в ЕС“, коментира говорителят.

ЕС е основен износител на ваксини за света, като 92 страни не попадат под ограниченията за европейски износ. Съюзът изнася препарати и за бедни държави.

Говорителят каза също, че имунизационната стратегия на ЕС, която се основава на шест ваксини, оценени от ЕМА, трябва да остане в тази рамка. Повод за този коментар станаха отделните договорки между европейски държави и Русия за доставка на руската ваксина.

Според говорителят на ЕК, Европейският съюз е договорил достатъчно ваксини, за да бъдат имунизирани всички пълнолетни европейци.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!