Русия обвини Азербайджан, че е нарушил споразумението за прекратяване на огъня с Армения, предаде Ройтерс. Споразумението от 2020 г. сложи край на продължилия шест седмици конфликт между двете страни.

Руското министерство на отбраната съобщи, че азербайджанските въоръжени сили са влезли в зона, за която отговаря руският мироопазващ контингент в района на Нагорни Карабах и са създали наблюдателен пост в нарушение на споразумението.

Според руското министерство, азербайджанските сили са установили наблюдателен пост. В съобщението се посочва още, че са нанесени четири удара с безпилотни самолети.

Москва е призовала Азербайджан да изтегли войските си, а руското командване на мироопазващия контингент предприема стъпки за уреждане на ситуацията, се добавя в съобщението.

След военен конфликт през септември-ноември 2020 г., Азербайджан си върна територия, която загуби в по-ранна война между 1991 г. и 1994 г. Много въпроси обаче останаха нерешени, включително правния статут на Нагорни Карабах и арменците, които живеят там. Москва изпрати почти 2000 миротворци в региона след прекратяването на огъня.