Популярен сред западните туристи луксозен курорт в Мали беше нападнат от въоръжени мъже, който взеха заложници, съобщи Би Би Си, позовавайки се на местното министерство на сигурността.

Засега се съобщава за две жертви. Едната е гражданин от френско-габонски произход, националността на другата се изяснява.

Според правителството нападателите са джихадисти.

 

На мястото са изпратени малийски войници и френски части за борба с тероризма. Около 20 заложници са били освободени след намесата на специалните части.

Курортът „Кампемон“ се намира близо до столицата Бамако и е известен сред чужденците в Мали като дестинация за почивка през уикенда.

Сега той е отцепен и тече операция, каза говорител на министерството пред Ройтерс и увери, че ситуацията е под контрол.

Обстановката в бившата френска колония се влошава постепенно в последните години, след като през 2013 г. френски сили се намесиха и изтласкаха ислямистките и туарегски бунтовници, превзели територии в Северно Мали. В страната все още са разположени френски военни части, както и 10 хил. умиротворители на ООН.

Мали е в извънредно положение от ноември 2015 г. насам, когато нападатели взеха заложници в хотел „Радисън Блу“ в Бамако. Загинаха 20 души. Извънредното положение беше удължено с шест месеца този април.