Въоръжен мъж простреля вчера следобед двама нюйоркски полицаи в патрулната им кола, като уби на място единия и рани тежко другия, след което избяга в близката метростанция и там се самоуби. Впоследствие раненият полицай почина в болница.

Стрелбата стана в бруклинския квартал "бедфорд-Стювесант, обитаван предимно от афроамериканци. От полицията съобщиха, че нападателят е 28-годишният Исмаил Бринсли. Не са известни мотивите за престъплението.

Снимка: EPA

Полицаите Лю Венджин и Рафаел Рамос са били застреляни в главите без предупреждение, както са седели в патрулната кола. Заподозреният Исмаил Бринсли по-рано вчера прострелял и бившата си приятелка. Източници от полицията съобщиха, че убиецът е написал в "Инстаграм", че се кани да застреля две "прасета" като отмъщение за смъртта на Ерик Гарнър.

Гарнър беше застрелян от полицай в нюйоркския район Статън айланд. Това предизвика множество протести в Ню Йорк и други градове в САЩ, които се засилиха, след като съдът отказа да започне съдебен процес срещу полицая.

Президентът на САЩ Барак Обама осъди убийството на двамата нюйоркски полицаи. „Двама храбри мъже тази вечер няма да се приберат у дома и за това няма оправдание. Полицаите, които служат и защитават нашето общество, рискувайки всеки ден собствената си безопасност, заслужават уважение и благодарност”, се казва в изявлението на американския президент.

Междувременно няколкостотин души взеха участие в демонстрация против жестокостта на полицията на САЩ в един от най-големите търговски центрове в страната, разположен в град Блумингтън, щата Минесота. Демонстрацията протече мирно. Задържани са 12 души, отказали да изпълняват заповеди на органите на реда.