Когато говорим за ЕС и мигрантите, обикновено обръщаме поглед на юг, но най-актуалният сюжет по темата е в североизточния край на общността и е поне толкова зареден политически, колкото това, което видяхме по протежението на Балканския път преди години.

Изострянето на отношенията между Европа и Беларус започна с президентските избори в бившата съветска република, спечелени за пореден път от Александър Лукашенко с над 90%. Голяма част от обществото на Беларус, заедно със страните от ЕС, определиха резултатът за манипулиран и нелегитимен. Последваха масови протести и санкции на Брюксел по режима на Минск. 

През май 2021 г. в беларуската столица принудително беше приземен самолет, на който се возеше опозиционер на властта. Роман Протасевич беше арестуван още на борда, а случката достигна почти всяко кътче на демократичния свят.

Последваха по-тежки санкции. В техен отговор обаче Лукашенко обяви, че няма да спира потока от мигранти от Ирак, Афганистан и други страни, които искат да влязат в ЕС. От тогава Балтийските страни като Литва и Латвия изпитват огромен бежански натиск и се принудиха да започнат изграждането на ограда, дълга стотици километри.

Докато властите в отделните страни пазят неуморно границите на Общността, непрестанно зреят опасенията от нова мигрантска вълна в Европа, подобна на тази отпреди преди 6 години. Kато част от платформата "Европа говори" bTV ви пита:

А каква е настоящата ситуация по границата между Латвия и Беларус, както и какво ще е бъдещето на мигрантите по лагерите там - четете в нашия интерактивен материал.