Eдин човек е загинал, а поне 10 бяха ранени, след като ван се вряза в група богомолци, излизащи от джамия в района „Финсбъри парк” в Лондон. Британският премиер Тереза Мей обяви, че инцидентът се разглежда като терористичен акт.

Сигналът е подаден в полицията 20 минути след полунощ след края на вечерната мюсюлманска молитва по време на свещения месец Рамазан.

Според британската полиция е възможно загиналият да не е жертва на атаката, а на други обстоятелства.

Снимка: Reuters

На място веднага са изпратени униформени и линейки.

Поне 10 души са откарани в болница за лечение, някои от които в тежко състояние.

Местните хора сами задържали 48-годишния шофьор на превозното средство, след като той се е опитал да избяга и го предали на полицията. 

„Мъжът излезе от вана, а аз успях да го поваля на земята. Той крещеше „Това е за всички мюсюлмани, убийте ме”, споделя свидетел на инцидента. Към момента няма данни за самоличността на нападателя.

Според свидетели е имало още двама души вътре, които са избягали.

Снимка: Reuters

Улиците в района на инцидента са блокирани и в момента заради течащото разследване.

Съветът на мюсюлманите призова британските власти да затегнат контрола около джамиите в града.

Междувременно британският премиер Тереза Мей заяви в декларация, че мислите й са с ранените. „Това е ужасяващо. Всички мои мисли са с ранените, с обичните им хора и със спасителните екипи, работещи на място”, заяви тя.

Тя ще свика извънредно заседание за сигурността по-късно днес.

Снимка: Reuters

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че е шокиран от нападението с ван. „Мислите ми са с хората от общността, засегната от това ужасяващо събитие”, написа той в „Туитър”.

Кметът на Лондон Садик Хан определи атаката като „нападение срещу възгледите за толерантност, свобода и уважение” във Великобритания.

От българското Министерство на външните работи съобщиха, че към момента няма данни за пострадали българи.

Снимка: Reuters

Веднага след атаката много от вярващите, които напускаха джамията, започнаха да се молят на улицата.

Всички жертви на атентата са мюсюлмани. В социалните мрежи последователи на „Ислямска държава” използваха случилото се, за да агитират за битка с християните.