Европа няма да може да приеме всички бежанци от войните в Близкия изток, „в противен случай обществата ни ще бъдат напълно дестабилизирани“, предупреди френският министър-председател Манюел Валс в интервю за Би Би Си.

Според него Европа трябва спешно да приеме мерки по установяване на контрол по външните си граници.

„Ако Европа не е в състояние да защити собствените си граници, самата европейска идея ще се окаже под въпрос“, заяви Валс от Давос, където участва в срещата на Световния икономически форум.

Премиерът изрази несъгласие с позицията на германския канцлер Ангела Меркел, която в разгара на бежанската криза миналата година каза, че приемането на бежанци е хуманитарен императив.

„Съобщение, което гласи „Елате, ще ви приемем“, води до масови разселвания“, отбеляза френският премиер.

„Германия е изправена пред огромно предизвикателство. Трябва да помогнем на Германия. Но първото послание, което трябва да изпратим сега, с възможно най-голяма твърдост, е че няма да приемаме всички бежанци в Европа“, каза френският премиер, цитиран от Ройтерс.

Макар и Валс да отбелязва, че Меркел „е проявила смелост“ със заемането на такава позиция, той е уверен, че изпратеният от Берлин сигнал не е правилен.

Валс заяви, че изходът от тази криза е да се установи мир в Близкия изток, а докато това е невъзможно, да се усили контролът по външните граници на Европа и да се създадат по-ефикасни центрове за регистрация на бежанци в съседните на Сирия страни.

По данни на ООН през 2015 г. в Европа са пристигнали над 1 млн. бежанци и мигранти, главно от Сирия, Афганистан и Ирак.