Вълна от реакции в социалните мрежи след ареста на македонския певец Ламбе Алабаковски за палежа на българския културен център в Битоля. Профилите му са арена на сблъсъци между българи и македонци, често с реч на омразата и от двете страни.

Потребител от Северна Македония пише: "Да бъде освободен незабавно и да му бъде връчено признание за участието му в Народно-освободителната война срещу фашисткия окупатор."

От България пък е друг коментар, че Алабаковски заслужава да бъде екстрадиран у нас, където да излежи присъдата си.

Действията му получиха и поздравления от част от потребителите от западната ни съседка.

Докато потребители от България пишат: „Голямо геройство да подпали една врата и да избягa”, в този час в Битоля се очаква негови защитници да се съберат на протест.

Арестуваният Ламбе Алабаковски е известен певец и добре познат от телевизионни формати в родината си. Това разказа за bTV Атанас Величков, редактор на българско издание в западната ни съседка. 

“Момчето трябва да се представи като един голям патриот, върнал се е от Америка, който обича Македония, който трябва да даде пример на останалите“, заяви главният редактор на вестник „Трибуна“ Атанас Величков.

Заради атака срещу българския културен център в Битоля, той е задържан за 8 дни. Срещу него е образувано и производство за причиняване на обща опасност.

„В социалните мрежи е поголовна подкрепата и това трябва да ни даде много ясен сигнал, че в Македония всяко едно дело срещу България и българите предизвиква такива реакции”, добави Величков.

В защитата на певеца са се включили и адвокати, които са му предложили безплатни правни услуги. Законът в Северна Македония предвижда от 6 месеца до 5 години затвор за подобни престъпления.