Първите дози с ваксината срещу COVID-19 се очаква днес да потеглят към страните от Европейския съюз, съобщи германският производител „Бионтех“.

По план ваксинациите трябва да започнат в неделя. Компанията планира да разпрати 12,5 млн. дози в 27-те страни от Общността до края на годината. 

Евросъюзът се подготвя за ваксинационна кампания от безпрецедентен мащаб, след като ваксината беше одобрена от европейските регулаторни органи по-рано тази седмица. 

„В момента работим по въпроси, свързани с качеството и предполагам, че първите камиони ще потеглят днес от Пурс, в Белгия. Целта е да доставим ваксините до всички страни членки, за да могат да започнат ваксинации на 27 декември“, обясни главният изпълнителен директор на „Бионтех“ Угур Шахин.

Шефът на фармацевтичната компания допълни, че се проверява дали препаратът ѝе ефикасен срещу новия щам на коронавируса и резултатите се очакват до две седмици. „Уверени сме, че ще е така, защото сме изследвали над 20 варианта на вируса с различни мутации и резултатът винаги беше такъв, че ваксината предизвикваше имунен отговор“, добави той.

С необходимите две дози, които се поставят през три седмици, ваксините ще стигнат за 6,25 млн. европейци. Междувременно стана ясно, че 96-годишният Жос Херманс ще бъде първият белгиец, който ще бъде ваксиниран с новия препарат. Запитан защо ще се имунизира, той отвърна: „За да доживея до сто.“