Чуждестранните делегации напуснаха залата, когато започна речта на руския външен министър Сергей Лавров по време на срещата на външните министри на ОССЕ.

Самолетът на руската делегация кацна в полунощ в Скопие. Машината е прелетяла през Гърция, а не през България. А на борда е била говорителката на външното министерство Мария Захарова, срещу която също има наложени европейски санкции заради войната в Украйна.

София даде разрешение за прелитане само за Сергей Лавров, но не и за други членове на делегацията му, срещу които има санкции.

Основното послание от срещата в Скопие е: Не дипломатическа победа за Русия, а победа за ОССЕ.

Руският външен министър е за първи път в страна членка на НАТО от началото на войната в Украйна. Заради присъствието му на срещата в Скопие, Украйна и балтийските страни отмениха участието си.

“Напълно разбирам бойкота. Напълно емоционално разбирам и украинските приятели, които решиха да не присъстват“, каза външният министър на Австрия Александър Шаленберг.

„Това ще бъде добър повод той да чуе директно от участниците в тази среща защо Русия е осъдена и изолирана. И тогава той ще може да се върне в Кремъл и да докладва на господаря на Кремъл, че Европейският съюз и ОССЕ остават единни в осъждането на агресивното противозаконно поведение на Русия“, заяви Жозеп Борел.

Когато изказването на Лавров започна, част от делегатите напуснаха залата. Руският дипломат обвини ОССЕ, че се е превърнала в придатък на НАТО и ЕС. След речта си и Лавров си тръгна.

От Москва дойде коментар за българската позиция да направи изключение за руския външен министър, но да не допусне през въздушното си пространство други руски делегати, които са с европейски санкции.

„Тази позиция на българските власти трудно може да се обясни. Второ - напълно е извън рамките. И трето - напълно абсурдна, може да се каже глупава“, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Срещата в Скопие продължава и утре.

„Организацията на срещата на ОССЕ беше на ръба. Ако финалната среща не се беше състояла, щеше да стои въпросът за бъдещето на организацията. България направи възможно идването на Лавров. За съжаление направихме добър жест на Русия, а те го обърнаха срещу нас“.

Това каза в bTV Новините журналистът и политически анализатор Петко Георгиев.

„Трябва да сме доволни от това, че България зае добра позиция. Външният министър Габриел си тръгна навреме. Можем да се радваме, че имаме правителство, което не се ръководи от Радев, защото имаме какво да лекуваме в отношенията с международната общност от времето, в което неговите служебни правителства играеха по свирката на Кремъл“,  посочи той.