Емблематичната опера в Сидни беше осветена с траурна черна лента в знак на почит към жертвите на масовото клане в Бонди в събота.

Снимка: Reuters

Нападението с нож в източното предградие на Сидни отне живота на шест невинни души, а други 12 души пострадаха. 

С настъпването на нощта в понеделник Операта в Сидни се преобрази с черна лента, прожектирана върху нейните легендарни извити, бели платна. 

Снимка: Reuters

По-рано през деня знамена бяха свалени наполовина в памет на жертвите. В неделя министър-председателят Антъни Албанезе обяви, че всички австралийски правителствени сгради, включително сградата на парламента в Канбера, ще свалят знамената си в знак на „траур и уважение“.

Детективите все още работят, за да съберат доказателства относно ужасяващата атака с нож в търговски център в източната част на Сидни, оставило седем жертви, включително нападателят Джоел Каучи. Каучи беше застрелян от полицай, инспектор Ейми Скот, който беше първият, дошъл на мястото.

40-годишният нападател се е борил с психични проблеми, включително шизофрения, откакто е бил тийнейджър.

Осем ранени остават в болница с прободни рани, включително един в критично състояние и двама в тежко, но стабилно състояние. Останалите петима, включително едно деветмесечно бебе, са в стабилно състояние.

А днес Сидни беше разтърсен от ново нападение с нож в църква в западната част на града. Водач на църква и богомолци са били намушкани по време на служба. Атаката е извършена в църквата "Христос - Добрият пастир" в Уейкли. Предполагаемият извършител е 15-годишен.

Подобни тежки криминални престъпления като нападението с нож в събота са рядкост в страната с около 27 милиона души, която има едни от най-строгите закони за оръжие и ножове в света.