Докато европейците се терзаят около скандала, разтърсващ континента около необявеното съдържание на конско месо в продукти, обявени за говеждо, научно изследване в Южна Африка установи, че над две-трети от изделията от мляно месо, продавани в търговската мрежа в страната съдържат магарешко, биволско, дори козешко, съобщава АФП.
ДНК-проучването на Университета „Стеленбош” е констатирало, че 68 % от 139-те проби, взети от кланици и магазини, съдържат нередовни елементи, като най-често се добавят свинско и пилешко като заместители на обявеното месо, но също така соя и глутен.
Изследователите дори открили следи от растителни вещества в кайма, бургери, наденици и сушени месни продукти.
ЮАР се смята за един от най-големите консуматори на месо на света, като местните „барбекюта на открито”, наричани „брааи” са смятат за кулинарна институция във всички общности в страната, припомнят международните наблюдатели.