Италия отбелязва Възкресение под знака на епидемията от новия коронавирус. Кризата наложи известни изменения в обредите на Страстната седмица.

Папа Франциск промени и мястото на традиционното за Разпети петък богослужение на олтара на Колизеума.

Възкресение Христово тази година ще бъде отпразнувано зад затворените врати на храма.

Снимка: btvnovinite.bg

В епархиите, засегнати от ограниченията в Италия, вярващите ще следят религиозната служба онлайн, отпада задължителното шествие и събиране на вярващите около епископа.

Католическия свят посрещна Разпети петък на Страстната седмица с молитвата на папа Франциск на пода на празната базилика "Свети Петър" в памет на последните часове на Исус и разпъването му на кръста.

Службата на Разпети петък е един от редките моменти, когато папата не изнесе проповед, оставяйки я на отец Раниеро Канталамеса, старши проповедник на папската префектура.

Снимка: btvnovinite.bg

"Пандемията на коронавирус рязко ни събуди за най-голямата опасност, хората и човечеството винаги са били податливи на заблудата за всемогъществото. Еврейски равин написа, че имаме възможност да празнуваме много специално пасхално спасение тази година, спасение от изгнанието на съзнанието. Трябваше само най-малкият и безформен елемент на природата - вирус, за да ни напомни, че сме смъртни, че военната сила и технологиите не са достатъчни, за да ни спасят.", каза в своята проповед отец Раниеро.

Промяна от обичайния ритуал, продиктувана от пандемията, е и възможността само папата да целува разпятието в края на службата. Обикновено се целува и от всеки кардинал, архиепископ и епископ в църквата.

Снимка: btvnovinite.bg

В службата обикновено участват кардинали, епископи и около 10 000 вярващи. Ограниченията наложиха присъствието само на около 24 помощници на Светия отец.

"Забравили сме за изграждането на стени. Вирусът не знае граници. В един миг той разруши всички бариери и разграничения на основата на раса, нация, религия, богатство и сила. Не бива да се връщаме към онова предишно време.", казва отец Раниеро.

По време на церемонията на празния площад „Свети Петър“ кръста беше поверен в ръцете на бивши затворници, лекари и медицински сестри.

Вечерното Великденско богослужение на папа Франциск ще бъде излъчено тази събота на живо по италианската телевизия РАИ и медийните канали на Ватикана. Папата призова вярващите да се обединят в молитва от домовете си.