Комисиите на Конгреса на САЩ, които разследват дали Русия се е месила в американските президентски избори, отклониха засега предложението на бившия съветник на президента по въпросите на националната сигурност Майкъл Флин да им сътрудничи, ако получи имунитет от съдебно преследване. От там заявиха, че още не е дошло времето да се обсъжда такава сделка, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Флин бе принуден да подаде оставка като съветник на президента по националната сигурност, след като стана ясно, че по време на предизборната кампания на Тръмп е водил разговори с руския посланик.

Връзките на Флин с Русия се проучват от ФБР и от две парламентарни комисии, които искат да установят дали Русия се е намесвала в президентската кампания през 2016 г. и дали близки до Тръмп хора са имали връзки с Кремъл.  

Адвокат на Флин каза вчера, че са водени разговори по варианта с имунитета. Помощник на конгресмен, пожелал да остане анонимен, потвърди, че е имало предварителни разговори със сенатската комисия по разузнаването, но добави, че разследването все още е на твърде ранен етап, за да се поставят условия.

Един от видните демократи от комисията по разузнаването към Камарата на представителите, Адам Шиф от Калифорния, заяви, че комисията ще обсъди въпроса за евентуалния имунитет на Флин със сенатската комисия и с министерството на правосъдието.

Според Шиф дори самият факт, че Флин предлага да свидетелства срещу имунитет, е съществен напредък.  

Президентът Доналд Тръмп подкрепи решението на бившия си съветник, като написа в "Туитър", че Флин трябва да поиска имунитет, и обвини медии и демократите, че са предприели срещу него "лов на вещици" заради изборната си загуба. По-късно обаче, помолен за допълнително изявление по въпроса, Тръмп отказа коментар.  

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви пред журналисти, че не се притеснява, че Флин би могъл да даде пред комисиите информация, която да навреди на администрацията, съобщи Ройтерс.

Спайсър каза, че Тръмп иска Флин да свидетелства, за да може "цялата тази история да приключи", но не пожела да заяви изрично, че Флин трябва да получи имунитет.  

Конгресът има право да даде на някого имунитет, но така ще изложи на риск възможността министерството на правосъдието да използва свидетелствата като основание за евентуално наказателно дело, отбелязва Асошиейтед прес.