Най-голямата лабораторна компания в САЩ предупреди, че е невъзможно да се достигне необходимия капаците за тестване за коронавирус до есента. Това, в комбинация със сезонната грипна вълна, която засяга между 50 и 100 млн. американци, ще доведе до все по-трудното справяне със здравната криза, пише „Файненшъл Таймс“.

И в момента в Щатите има забавяния с обработването на пробите, като резултатите обикновено излизат с едноседмично закъснение. При грипна епидемия сроковете ще станат още по-дълги. Според здравните власти това обезсмисля тестването.

„Няма начин PCR капацитетът да се удвои в следващите три месеца“, заяви пред „Файненшъл Таймс“ вицепрезидентът на Quest Diagnostics. Той добави, че проблемът не са самите лаборатории, а ограниченият капацитет на машините и трудностите при набавянето на консумативите за тях. Последното пък е резултат от огромното глобално търсене.

Лошите прогнози за възможността за тестване бяха направени в момент, в който слънчевите щати Калифорния, Тексас и Флорида са сред най-тежко засегнатите. Калифорния успя дори да задмине Ню Йорк по брой заразени.  

От лабораторната компания коментираха, че са необходими нови методи за разпознаване на корона-положителни пациенти, различни от PCR технологията. Междувременно настояват и за по-строги критерии за това кой има право да се тества за COVID-19, за да се стига до фатални забавяния.