48 часа преди излизането на първите резултати от евроизборите белгийската столица се готви да се превърне в център на световното медийно внимание. Съвсем различно се очаква да е настроението вътре и извън сградата на Европейския парламент.

Докато в неделя вечерта в Европарламента ще се анализират резултатите от евроизборите, точно отпред ще тече един от най-известните джаз-фестивали в Брюксел.

Пленарната зала е неузнаваема. Техническите екипи правят последни проби върху огромния екран, който ще показва резултатите във всяка страна членка. Уточняват се и най-малките подробности в сценария за изборната вечер.

Екипите на световните медии започват да се настаняват по местата, откъдето ще предават събитието. Акредитирани са над 1500 журналисти. Жан-Едуар отговоря за работата на около 300 от тях.

„Пристигат много медии и от страни извън ЕС. Сред най-активните за изборите са американски и китайски журналисти. Представянето на резултатите ще се предава по целия свят. Опитваме се максимално да отговорим на очакванията им. Все пак тези избори са изключително събитие”, разказва той.

А на площад „Люксембург” вече репетират някои от 250-те музиканти, които ще участват в едни от най-популярните джаз-фестивали в Брюксел.

Обявяването на резултатите от изборите съвпада с началото на концертите. И двете събития за момента нямат краен час.

Някои от основните политически сили ще се опитат да се възползват от атмосферата навън. Избрали са да поканят подръжниците си в барове - непосредствено до входа на парламента и точно до сцената на фестивала.