Най-малко петима мигранти, включително и 7-годишно момиче, загинаха в район близо до френския град Вимеро при опит да прекосят Ламанша, съобщиха френските власти, цитирани от Ройтерс.

Те са се опитвали да стигнат до Обединеното кралство с претоварена лодка, на която са били 112 мигранти. Тръгнали са от Вимеро в Северна Франция. На няколкостотин метра от брега двигателя на лодката е спрял и няколко души са паднали във водата.

Спасителите са пристигнали бързо и са извадили 47 души. Четирима са били откарани в болница без опасност за живота. 

Все още се провеждат спасителни и издирвателни операции в търсене на оцелели.

Това се случва часове, след като Великобритания прие законопроект за изпращане на незаконно влезели мигранти в Руанда, вместо те да остават в страната. В замяна Лондон ще изплаща значителна сума на африканската държава.

Спирането на потока от мигранти е приоритет за правителството на британския премиер Риши Сунак. 

Протокът Ламанш
Снимка: Уикипедия

Ламаншът е един от най-натоварените морски пътища в света. През 2023 г. от там са преминали около 30 000 души с лодки. Тази година само до края на март те са 4600, което представлява рекорд. 

В Ламанша теченията са силни, което прави преминаването с малки лодки опасно.

Английското правителство твърди, че споразумението с Руанда ще помогне за защитата на границите, но и за сигурността на мигрантите, които предприемат опасния път с лодки.

Консервативната партия се надява, че политиката ще ѝ спечели и повече подкрепа на следващите избори. В момента Торите изостават значително от Лейбъристката партия в проучванията.