Фармакомпаниите "Пфайзер" и "Бионтех" подадоха молба в Съединените щати за спешно одобрение ваксината им срещу Covid-19. Европа също е в процес на одобрение, който може да приключи до Коледа.

Според източници на "Ройтерс", Европейският съюз ще плати около 4,65 млрд. евро. за американско-германската ваксина. Договорената от Брюксел цена за доза е 15,50 евро, което е по-малко от сумата, договорена от Вашингтон.

Двете компании смятат, че ваксината може да е на пазара още преди края на годината. Според един от основателите на "Бионтех" - Угур Сахин, е направена ключовата крачка. Остават, обаче, много въпросителни, например, как може ваксината да бъде транспортирана, след като трябва да се съхранява при при -70°C.

Oт седмици в Германия разработват стратегия за бъдещото ваксиниране, защото когато то стане факт, трябва да се действа бързо. Фирма от градчето Тутлинген прикова вниманието със своето решение.

Вицепрезидент на "Биндер" Петер Вимер обясни, че от фирмата му могат да осигурят охлаждане до -90°C. : "Този тип ваксини трябва да се държат в екстремно студени условия. Така могат да бъдат съхранени дълго време, преди да бъдат разпространени и използвани", обясни Вимер.

 

 

Компанията се оказва с ключова роля в следващия рунд в борбата с вируса, защото е една от малкото, които могат да предложат подобни хладилни камери. "Както можете да си представите, търсенето на тези устройства нарасна през последните няколко седмици. И, разбира се, искаме да задоволим всички клиенти", добави Вимер. 

Новите ваксини носят надежда на фона на растящо недоволство от противоепидемичните мерки. Равносметката от последните протести в германската столица Берлин в сряда е 77 ранени полицаи и 365 ареста.