Отвъд океана отново рекорден брой новозаразени с коронавирус. Над 155 000 американци са хоспитализирани. 19 щата предупреждават за почти запълнени интензивни отделения. 

Най-много новозарени са регистрирани в Калифорния, Тексас и Флорида. Сред най-засегнатите са и южните щати, където COVID отделенията са препълнени, като университетската болница, пред която се намирам в Тенеси.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред мерките на администрацията на президента Байдън за справяне със ситуацията е всяко домакинство да получи по 8 безплатни бързи теста месечно. Част от мерките са и безплатните тестове в мобилните пунктове.

Деби Чу е сред десетките, които чакат своя ред, за да бъдат тествани от автомобилa си на мобилен пункт, разположен в двора на църква в Ноксвил.

„От 6-членното ми семейство, четирима вече са с коронавирус. Въпреки че всички сме напълно ваксинирани. И всъщност ние изкарахме COVID през август. Надявам се сега да съм отрицателна“, казва тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Общо в пет подобни пункта като този в града тестват напълно безплатно всички желаещи, както с бърз антигенен, така и с PCR тест. Управителят на мобилните лаборатории Мохамед Бакри разказва, че безплатното тестване е осигурено по програма на правителството.

„В последните дни наблюдаваме сериозно ръст на хората, които идват да се тестват. Например – преди няколко седмици взимахме по около 120-150 проби на ден, сега те са се увеличили от 700 до 2000“, казва той.

Въпреки увеличения брой на заразените с „Омикрон“, в републиканския щат маските не са задължителни. В мола всеки сам решава дали да ги носи.

В последните дни Илинойс регистрира рекорден брой хоспитализирани с коранавирус. Д-р Стефан Чернодрински от  Университетската щатска болница в Чикаго разказва, че 94% от леглата в COVID отделението са запълнени. 

„В един момент нататък, особено след празниците се получи така, че болните бяха навсякъде в коридора. + 01:50 Ситуацията накратко не е добра. „Омикрон“ настъпи много бързо и измести делта варианта“, казва лекарят. 

А в щата Ню Йорк, където най-напред заболеваемостта преди Коледа започна да расте, от вчера отчитат двоен спад на новозаразените.

Срещу „Омикрон“ здравните власти в САЩ излязоха с препоръки към населението да се носят високо защитни респираторни маски като КН95 и Н95. Плановете на президента Джо Байдън са да снабди всеки един американец с подобна маска напълно безплатно съвсем скоро.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!