В Лондон беше открита полева болница за пациенти с COVID-19. В неделя кралица Елизабет Втора ще направи обръщение към Британската общност, посветено на кризата.

За 9 дни с помощта на британската армия беше изградена една от най-големите болници в света.

Изложбеният центърът Еxеl, който е с площ над 80 000 кв.м, беше преустроен в болница, която при нужда може да приеме до 4000 пациенти.

Снимка: Reuters

Принц Чарлз откри съоръжението с видеоконферентна линия от дома си, създавайки прецедент в протокола.

"Позволете ми да поканя ръководителя на сестрите в новата болница Найтингейл, Натали Грей, от мое име да разкрие табелата, за да обяви болница за открита."

Снимка: Reuters

Въпреки аплодисментите в подкрепа на здравните работници снощи, основният въпрос е полага ли правителството ефективни грижи за тях.

Във Великобритания са тествани под половин процент от близо милион и половина работещи в здравната система.

Едва 160 000 са направените тестове на Острова до момента, от които близо 34 000 са положителни за коронавирус. В отговор на критиките кабинетът обеща драстична промяна.

"Обединените ни усилия са да достигнем до 100 000 теста на ден до края на този месец. Това е целта и аз съм решен, че ще стигнем до там'', заяви Мат Ханкок, министър на здравеопазването.

Снимка: Reuters

Финализират се изпитанията по нов тест за COVID-19 на университета в Кеймбридж,  който е в състояние да диагностицира инфекцията за по-малко от 90 минути.