В Европа вече има около 50 открити случая на „Омикрон“. Португалия днес обяви за 13 потвърдени проби. Толкова са и в Нидерландия. На Острова днес бяха регистрирани нови 8 и така общо станаха 11. В Германия са 4, но се проверяват още 2. Във Франция се проверяват общо 8.

В Дания положителните проби за „Омикрон“ са 2. По един са установените случаи в Испания, Швеция, Белгия, Чехия, Италия, Австрия и Швейцария.

Засега няма изгледи за обща европейска стратегия срещу варианта „Омикрон“, независимо че Брюксел иска общ подход. Едни държави искат задължителни PCR тестове, други пък - да наложат задължителна карантина при влизане на тяхна територия от страна с вече установен случай на „Омикрон“.

Всичко това се случва в Европа само 4 дни, след като Еврокомисията препоръча отпадането на допълнителни ограничения за притежателите на COVID сертификати. Дори Брюксел с изненада прие днес намеренията за допълнителни ограничения, тъй като не е бил информиран 48 часа предварително, каквото е правилото.

Според епидемиолози „Омикрон“ се разпространява по-бързо от доминантния досега „Делта“. Около 2 седмици ще са необходими, за да се провери дали настоящите ваксини предпазват срещу него.

„Появата на силно мутиралия вариант „Омикрон“ подчертава колко опасно и несигурно е положението ни. Трябва да сме бдителни за заплахите на този вирус“, заяви Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

Въпреки протестите на Кейптаун, над 40 са вече държавите, забранили влизането на пътници от Южна Африка и нейните съседи.

„Появата на „Омикрон“ сбъдна напълно прогнозите на учените, които предупреждаваха, че високото разпространение на вируса в области с ниско ваксинационно покритие ще ускори неговата мутация“, съобщи д-р Ричард Хатчет от Коалицията за иновации за епидемична подготовка.

В Португалия лисабонски футболен отбор остана парализиран след 13 положителни проби за новия вариант и 44 души от клуба в изолация. А в Нидерландия полицията арестува двойка, избягала от хотел за карантинирани, минути преди да отлети за Испания.

В европейските договори с производителите на ваксини е записано, че при появата на нов вариант,  лабораториите трябва да адаптират ваксините си в рамките на 100 дни, отново напомни днес Брюксел.