Новият вариант на COVID-19 “Омикрон” вече е в 13 държави в Европа. У нас все още няма такъв регистриран случай. Според експерти обаче това е въпрос на време.

Според СЗО има риск  и преболедували да се заразят с варианта "Омикрон", това пък да доведе до нов световен скок на COVID заболелите.

От Центъра по заразни и паразитни болести съобщават, че първоначалните данни сочат за повишен риск от повторна инфекция с този вариант. Симптомите, за които се съобщава до този момент, не са много различни от познатите досега - сред тях са умора, дразнене в гърлото, главоболие, болки в тялото.

Снимка: bTV

Пробите, които са подозрителни, трябва незабавно да се изпращат за секвениранe в Центъра по заразни и паразитни болести.

Умората е един от основните симптоми на новия вариант на коронавируса „Омикрон“. За сметка на загубата на обоняние - оплакване, за което заразените не са съобщавали. Според южноафриканските лекари няма място за паника.

„Най-честото оплакване е силна умора за един или два дни, последвана от главоболие и болки по тялото. някои пациенти описват драскане в гърлото, други имат суха кашлица, но не постоянна. Сатурацията на всички наши пациенти до този момент е нормална“, заяви пред bTV Анжелик Кутзи, председател на Южноафриканската медицинска асоциация.

Но безпокойството в Европа е, че вирусът е много по-заразен от “Делта“ варианта. Също и заради големия брой мутации, обяснява у нас вирусологът доц. Любомира Гломб .

„Ако „Делта“ е много заразен, „Омикрон“ е хиперзаразен, защото успя да удесетори броят на инфектираните“, каза тя.

Обяснява, че има определени фактори, допринесли мутацията да започне от Южна Африка. 

„Това са страни, които не се радват на рахата да избират ваксини. Там има дефицит, отделно има хора с имунен дефицит. Имунната система не е в състояние да изчисит вируса и той има възможност да се адаптира“, добави Гломб.

Тя препоръчва ваксина сега, вместо чакане за обновен препарат.

„По-добре да заложат на сигурното, че е твърде вероятно ваксините да запазят своята ефективност. Да, тя може да намалее, както при „Делта““, заяви още Гломб.

Това прави и Светослав Пехливанов. Казва, че е чул за новата мутация, но не затова е поставил подсилващата си ваксина.

„Според мен това е доза отговорност към другите. Ти можеш да се заразиш и да го пренесеш. Ако си ваксиниран, рискът е по-малък. Не ми харесва тази безотговорност“, смята той.

Трудно обаче ще избегнем пета вълна, смята математикът проф. Огнян Кунчев. Значение има и огромният поток от наши сънародници, идващи си за Коледа.

„Това е най-лесният начин, по който ще дойде. Хората се завръщат по време на празниците. Много работещи в чужбина ще се завърнат. Опасността в края на годината да скочат числата е много голяма“, заяви той.

Кунчев е категоричен, че е необходим строг граничен контрол - чрез карантина и тестване.