Според решение на съда в Калифорния „Юбер“ и „Лифт“ вече ще трябва да определят шофьорите си като „служители“, а не като „независими партньори“. Смяната на статута означава, че платформите за споделени пътувания вече ще отговарят за здравното осигуряване и други облаги, включващи и заплащане на извънреден труд.

Решението е взето на базата на ново трудово законодателство в щата Калифорния, което влезе в сила в началото на годината. Според него като независими наемни работници могат да бъдат определяни само тези, които се занимават с дейност, различна от основната за бизнеса.

Според анализатори на „Блумбърг“ това е най-голямата заплаха за представителите на т.нар гиг икономиката – компании, които формално не са в таксиметровия, хотелския и др. бизнес, а само свързват потребители, които предоставят подобни услуги с такива, които ги търсят.

Позицията на „Юбер“ и „Лифт“ е, че техните шофьори предпочитат да бъдат определяни като независими заради гъвкавостта на работното време, което това им дава.

Заради новите разходи, които идват с промяната, битката в съда беше изключително важна за двете компании, които се намират в тежък момент заради пандемията. „Юбер“, например, представи 67% спад в приходите в доклада си за втората четвърт на 2020 г.

„Когато на 3 милиона калифорнийци са без работа, нашите избрани лидери трябва да се фокусират да създават работа, а не да се опитват да закрият цяла индустрия по време на икономическа депресия“, пише в имейл обръщение представител на „Юбер“.

Въвеждането на решението е спряно за период от 10 дни, в които компаниите уверяват, че ще обжалват.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!