Съд в западната част на Япония осъди на смърт лидер на организирана престъпна група заради убийството на гражданин и нападения срещу други трима, предаде „Ройтерс“, като се позова на обществената телевизия Ен Ейч Кей.

Това е първа подобна присъда срещу мафиотски лидер в страната, а процесът премина без съдебни заседатели от съображения за сигурност. В Страната на изгряващото слънце смъртното наказание се изпълнява чрез обесване и до момента е прилагано предимно спрямо серийни убийци.

74-годишният Сатору Номура е бил начело на криминалната организация „Кудокай“, чиито членове в периода 1998 г. – 2014 г. са убили бивш председател на голяма рибарска организация и освен това при атаки с огнестрелно и хладно оръжие са ранили други трима души, сред които – медицинска сестра и бивш ръководител на отдела за борба с организираната престъпност.

Няма доказателства, че Номура е разпоредил нападенията, но според магистратите във Фукуока криминалният синдикат е бил така организиран, че не е имало начин никой от членовете му да действа на своя глава.

Очаквано, защитата ще обжалва присъдата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!