14 души са ранени при самоубийствен бомбен атентат пред католическа църква в индонезийския град Макасар, предаде „Ройтерс”, позовавайки се на информация от местната полиция.

От разпространените данни става ясно, че атентатори са двама. Те са задействали взривните устройства в края на неделната литургия преди Страстната седмица, докато храмът е препълнен.

Извършителите са загинали на място.

Снимка: Ройтерс

„Категорично осъждам този акт на тероризъм и съм разпоредил на полицията да разследва задълбочено мрежите на извършителите и да ги разруши до основи“, заяви президентът Джоко Видодо в онлайн изявление.

Властите проучват от кои радикални мрежи са атентаторите и дали атаката е свързана с неотдавнашни арести на заподозрени бойци, уточни говорителят на националната полиция Арго Ювоно.

През януари звено за борба с тероризма нахлуха в скривалище в Макасар и ликвидира двама мъже, заподозрени в участие в двойно нападение във филипинска църква през 2019 г., при което загинаха над 20 души.

Снимка: Ройтерс

„Те искат да покажат, че все още съществуват и използват случая, за да пропагандират своята група и да наемат нови членове“, категоричен е Ансияд Мбай, бивш шеф на Националната агенция за борба с тероризма.